امروز:۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

راهنمای استفاده کولر گازی: استفاده از ریموت کنترل و انواع کولر گازی

گرمایش جهانی موجب شده تا استقبال گسترده‌ای از کولر گازی بشود. ایران یکی از کشورهایی است که در سال‌های اخیر از این گرما بی‌نصیب نمانده و به همین دلیل میزان استفاده از کولر گازی میان مردم چندین برابر شده است. از آنجایی که مصرف برق این دستگاه بسیار بالاست و در فصل تابستان یکی از وسایل سرمایشی بسیار حیاتی در خانه ایرانی‌ها محسوب می‌شود، لازم است تا با نحوه استفاده صحیح از ان آشنا باشید. ما در راهنمای استفاده کولر گازی انواع این دستگاه را به شما معرفی کردیم؛ سپس اجزای داخلی و مراحل نصب، استفاده‌ی صحیح و نکات تعمیر و نگهداری کولر اسپلیت یا دو تکه را به عنوان پر کاربردترین نوع آن برای شما شرح داده‌ایم. در ادامه همراه مگینال باشید.

راهنمای استفاده کولر گازی

همانطور که می‌دانید کولرهای گازی، گرمای محیط و گرمای تولید شده توسط لوازم خانگی را مدیریت می‌کنند. گرماهای تولید شده توسط بدن انسان، وسایل رایانه‌ای و سایر تجهیزات خانه از قهوه‌ساز به عنوان وسیله‌ای کوچک در آشپزخانه گرفته تا تلویزیون و… گرما تولید می‌کنند و کولرهای گازی به کمک ما آمده‌اند تا این گرما را مدیریت کنند.

اگر کولر گازی در خانه یا محل کار دارید مطالعه راهنمای استفاده کولر گازی را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

اگر کولر گازی در خانه یا محل کار دارید مطالعه راهنمای استفاده کولر گازی را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

کولرهای گازی نه تنها سطح مناسب رطوبت و دما را حفظ می‌کنند بلکه کیفیت هوا را نیز بهبود می‌بخشند. کولرهای گازی هوا را به صورت تصفیه شده و تمیز در فضای زندگی و کار شما گردش می‌دهند. این هوای پاک عاری از هرگونه ذرات آلوده‌ی بیرونی، عاری از گرد و غبار اضافی و حتی عاری از باکتری است.

هوای فیلتر شده، فضای سالم و تمیزتر ایجاد می‌کند، محیطی که نه تنها برای کودکان و خانواده‌ها بلکه برای محیط‌های کاری که تعداد زیادی از افراد ساعت‌های زیادی در روز با هم کار می‌کنند ایده آل است. کولرهای گازی، کارایی افراد را به شدت افزایش می‌دهند و با ایجاد تهویه‌ی مطبوع، شرایط جوی آرامی را ایجاد می‌کنند تا هر فرد راحت‌تر و کارآمدتر به انجام امور روزمره بپردازد.

کولر گازی در کنار تمامی محاسنی که دارد، نیاز به مراقبت ویژه دارد تا در اثر بی‌توجهی با مشکل مواجه نشود. سیستم تهویه‌ی محل زندگی یا محل کار تا وقتی فایده‌رسان، دلچسب و مطبوع است که خللی در عملکرد آن به وجود نیاید. راهنمای استفاده کولر گازی پُر از نکته‌هایی است که رعایت آن موجب می‌شود خللی در عملکرد کولر گازی ایجاد نشود.

خرید کولر گازی

عملکرد کولر گازی چگونه است؟

اگر بخواهید با عملکرد کولر گازی بهتر آشنا شوید، خوب است بدانید چرخه‌ی سرمایش آن بر مبنای تراکم و انبساط گاز است. عملکرد خنک کردن و تهویه‌ی مطبوع محیط کار یا منزل شما در اصل با انتقال گرما سروکار دارد؛ هنگامی که گرما از بین برود، هوای سرد باقی می‌ماند و محیط خنک می‌شود.

شاید برای شما جالب باشد بدانید کولر گازی و یخچال به یک شکل، عملکرد خنک‌کنندگی را انجام می‌دهند؛ با این تفاوت که خنک‌کنندگی یخچال در یک محفظه‌ی عایق‌بندی شده اتفاق می‌افتد و کولر گازی، محیط را خنک می‌کند و تهویه‌ی مناسب را برای مکان شما فراهم می‌سازد.

فرآیند تبخیر مایع، همان کاری است که کولر گازی برای خنک کردن محیط از آن بهره می‌برد. کمپرسور، یکی از قطعات مهم کولر گازی است که گاز خنک کننده‌ای معروف به گاز مبرد را فشرده می‌سازد و وارد کنداستور می‌کند و آنجاست که گاز خنک‌کننده، سرد و به مایع تبدیل می‌شود. وقتی این مایع از لوله‌ها گذر کند، فشار را کاهش می‌دهد. هنگام افت فشار، دمای جوش پایین می‌آید و موجب ایجاد گرمای مورد نیاز مایع می‌شود. وقتی ماده وارد اپراتور شود، گرمای داخل آن را می‌گیرد و هوا را خنک می‌کند.

برای آنکه بهتر بتوانید سیستم کولر گازی را بشناسید و استفاده‌ی صحیحی داشته باشید، راهنمای استفاده کولر گازی به شما پیشنهاد می‌کند با انواع کولر گازی، اجزا و قطعات آن به خوبی آشنا باشید تا با استفاده و نگهداری صحیح از کولر گازی خود، بتوانید طول عمر دستگاهی که رفاه و آسایش را برای شما به ارمغان آورده است، افزایش دهید.

معرفی انواع دستگاه در راهنمای استفاده کولر گازی

کولرهای گازی، انواع مختلفی دارند که افراد بنا بر نیازشان می‌توانند اقدام به خرید و نصب آن کنند. راهنمای استفاده کولر گازی چهار نوع کولر گازی را در ادامه به شما معرفی خواهد کرد و این شما هستید که باید تصمیم بگیرید کدامیک از این انواع برای شما مناسب هستند.

  • کولر گازی پنجره‌ای

این کولرها از نوع یک تکه هستند و تمامی قطعات خود را در یک محفظه جای داده‌اند، به راحتی نصب می‌شوند و برای افرادی مناسب هستند که در محیط‌های کوچک زندگی می‌کنند. این کولرها از بخش بیرونی یا عقبی، گرمای جذب شده را به بیرون انتقال می‌دهند و از بخش جلویی، محیط را خنک می‌کنند.

نوع قدیمی‌تر کولر گازی پنجره‌ای به صورت دستی تنظیم می‌شد در حالی که نوع جدید با استفاده از کنترل و به صورت دیجیتال، قابل تنظیم است. مدل پنجره‌ای کولرهای گازی به دلیل سر و صدای زیاد، خیلی مورد استقبال قرار نمی‌گیرند.

  • کولر گازی دو تکه یا اسپلیت

همانطور که از اسمش پیداست، این نوع کولر گازی دارای دو واحد جداگانه است که به پنل داخلی و خارجی معروف است. پنل داخلی، داخل ساختمان و پنل خارجی، بیرون از ساختمان نصب می‌شود.

این دو پنل از طریق لوله‌هایی از جنس مس یا آلومینیوم به هم متصل می‌شوند. گاز سرد از طریق لوله‌ای باریک از پنل خارجی وارد پنل داخلی می‌شود و گاز گرم از طریق لوله‌ای ضخیم‌تر به پنل خارجی و کمپرسور وارد می‌شود.

  • کولر گازی قابل حمل یا پرتابل

این مدل کولر گازی نیاز به نصب ندارد و به راحتی قابل جابه‌جایی است و برای محیط‌های کوچک حداکثر ۳۰ متری مناسب است. عملکرد این مدل بدین صورت است که لوله‌ی خرطومی پلاستیکی که پشت کولر تعبیه شده است، گرمای موتور را تخلیه و محیط را خنک می‌کند. اگر در مکانی، امکان نصب اسپلیت وجود نداشته باشد، کولر گازی قابل حمل می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد.

  • کولر گازی ایستاده

کولرهای گازی ایستاده با داشتن قدرت رطوبت‌زدایی بالا برای مکان‌هایی با متراژ بالا مانند ورزشگاه‌ها، مساجد و سالن‌ها مناسب هستند. دارای دو پنل داخلی و خارجی هستند که مانند کولر اسپلیت، کنداستور بیرونی باید در بیرون نصب گردد.

افراد براساس نیاز خود، اقدام به تهیه‌ی کولر گازی می‌کنند اما مدل پرطرفدار برای منازل و شرکت‌ها نوع کولر گازی اسپلیت است که راهنمای استفاده کولر گازی به استفاده از این نوع کولر اختصاص یافته است.

کنداستور بیرونی باید در فضای سرباز نصب شود.

کنداستور بیرونی باید در فضای سرباز نصب شود.

بررسی اجزای کولر گازی

قدم اول برای کار با کولر گازی، شناخت اجزای آن است. در هر یک از پنل‌های داخلی و خارجی کولر گازی، اجزایی وجود دارد که خوب است آن‌ها را بشناسید:

  • پنل داخلی: فن، خنک‌کننده، اپراتور (تبخیرکننده)، فیلتر هوا، لوله‌ی تخلیه، دریچه
  • پنل خارجی: کمپرسور، کنداستور (تقطیرکننده)، شیر انبساط (لوله مویین)، فن

نکات مهم نصب و راه اندازی در راهنمای استفاده کولر گازی

حال که اجزای داخلی و بیرونی کولر گازی را شناختید، خوب است با دستورالعمل نصب آن‌ها آشنا باشید. درست است که شما هنگام نصب از تعمیرکاران متخصص کمک می‌گیرید ولی دانستن این نکات برای شما خالی از فایده نیست.

  • بهترین مکان را برای نصب کولر گازی بشناسید

قطعا یکی از دغدغه‌های شما هنگام خرید کولر گازی، این بوده است که فضا را به خوبی خنک کند. اگر پس از مشورت با متخصصان، کولر گازی را متناسب با مکان و فضای خود انتخاب و خریداری کرده‌اید، راهنمای استفاده کولر گازی به شما توصیه می‌کند هنگام نصب کولر گازی سعی کنید بهترین مکان را انتخاب کنید تا فضای شما به اندازه‌ی کافی خنک شود و هوایی که قرار است در آن تنفس کنید مطبوع باشد.

  • کنداستور (پنل خارجی) کولر گازی را کجا نصب کنید؟

هنگام نصب و استفاده کولر گازی نباید صرفا به پنل داخلی توجه کنید زیرا بی‌توجهی به مکان نصب پنل خارجی یا همان کنداستور، کولر شما را مستهلک و قطعات آن را با مشکل مواجه خواهد کرد. یکی از عوامل مهم هنگام نصب کنداستور، گردش هوا است. اگر فضای کافی برای گردش هوا وجود نداشته باشد، چرخه‌ی خنک‌کنندگی، اتفاق نمی‌افتد و هوای گرم داخل کولر می‌ماند و به مرور به دستگاه آسیب می‌رساند.

اگر قرار است کنداستور در فضای بیرونی در معرض آفتاب باشد، حتما بایستی برای آن سایه‌بان تعبیه کنید. در غیر این صورت، کارایی کنداستور کاهش و مصرف برق، افزایش خواهد یافت.

بهترین فاصله اطراف کنداستور، نیم متر است. نبودن فاصله و جابه‌جا نشدن هوا موجب داغ شدن کنداستور می‌شود و برق بیشتری مصرف می‌شود. نکته‌ی بسیار مهمی که راهنمای استفاده کولر گازی شما را دعوت به رعایت کردن آن می‌کند آن است که کنداستور را در محلی به دور از آلودگی نصب کنید تا مجبور به تعویض فیلتر نباشید و در معرض آلودگی قرار نگیرید.

یادتان باشد کنداستور فاصله‌ی مناسبی از سطح زمین داشته باشد تا امکان تبادل هوا میسر شود.

  • کولر گازی در قفس

اگر قرار باشد کولر گازی شما بر روی پشت‌بام یا تراس و حتی پشت پنجره نصب شود، یادتان باشد ساختن قفس برای محافظت از آن روی دیوار یا روی زمین، بهترین کاری است که می‌توانید انجام دهید. اگر قفس، سقف هم داشته باشد، نقش سایه‌بان را برای کولر گازی ایفا می‌کند.

وجود قفس، کولر گازی را از باران و سایر آسیب‌ها حفاظت می‌کند و با گذشت زمان کولر شما مستهلک، فرسوده و پوسیده نخواهد شد. ساخت قفس فلزی برای کنداستور، از کولر گازی شما به نحوی مراقبت خواهد کرد که نور آفتاب و باران، آسیبی به آن نرساند.

  • فاصله‌ی پنل داخلی و خارجی را رعایت کنید

هنگام نصب کولر گازی، فاصله بین پنل داخلی و پنل بیرونی (کنداستور) بسیار مهم است. اگر هنگام ساخت ساختمان به محل تعبیه‌ی کولر گازی اندیشیده شده باشد، کار شما آسان است. اگر این فضا در نظر گرفته نشده است، حتما به حداکثر فاصله توجه کنید تا فاصله‌ی زیاد بین کنداستور و پنل داخلی موجب عدم کارایی کولر نگردد. یکی از راهنمایی‌هایی که برای شما داریم آن است که مطابق با ظرفیت کولرتان، طول لوله‌ی مسی را در نظر بگیرید.

  • اگر ظرفیت کولر شما ۹۰۰۰ و ۱۲۰۰۰ بی تی یو است، ۱۴ متر لوله‌ی مسی که ۷ متر آن عمودی لوله‌کشی شود، حداکثر طولی است که می‌توانید استفاده کنید.
  • اگر ظرفیت کولر شما ۱۸۰۰۰ بی تی یو است، ۲۰ متر لوله‌ی مسی که ۸ متر آن عمودی لوله‌کشی شود، حداکثر طولی است که می‌توانید استفاده کنید.
  • اگر ظرفیت کولر شما ۲۴۰۰۰، ۳۰۰۰۰ و ۳۶۰۰۰ بی تی یو است، ۳۰ متر لوله‌ی مسی که ۱۶ متر (معادل چهار الی پنج طبقه) آن عمودی لوله‌کشی شود، حداکثر طولی است که می‌توانید استفاده کنید.

 

  • محل نصب پنل داخلی کولر گازی

پنل کولر گازی را هیچگاه در معرض منبع گرما قرار ندهید. برای آنکه بدانید هنگام داغ شدن کولر چه اتفاقی می‌افتد، این پارگراف را به خوبی بخوانید. زمانی‌که دمای اطراف کولر گازی بالا باشد، حسگر کولر گازی عملکرد درست خود را انجام نمی‌دهد و بدون وقفه کار خواهد کرد.

در نتیجه اتاق شما خیلی سرد می‌شود و شما مجبورید کولر را به صورت دستی هر چند دقیقه یکبار خاموش کنید که این امر، آسیب زیادی را به کولر شما وارد خواهد کرد؛ برای همین هنگام نصب حواستان باشد کولر گازی را در مجاورت لوستر، لامپ و سایر منابع گرما قرار ندهید.

  • دریچه‌ی کولر گازی کجا باشد؟

اگر قصد دارید تمامی افراد حاضر در اتاق نشیمن و اتاق خواب از باد خنک کولر گازی بهره‌مند شوند، محل نصب دستگاه را طوری در نظر بگیرید که روبروی محل نشستن یا خواب شما باشد. درست است که حالت چرخش کولر گازی باعث می‌شود هوا در کل اتاق چرخش داشته باشد ولی روبروی کولر گازی هوا خنک‌تر است است.

قدرت پرتاب باد که معمولا فاصله‌ای بین ۵ تا ۱۰ متر در نظر گرفته می‌شود مهم است؛ بنابراین کولر را طوری نصب کنید که مانعی بر سر راه آن نباشد و باد به راحتی وارد نقاطی شود که بیشتر افراد حضور دارند.

راهنمای استفاده کولر گازی این نکته را یادآور می‌شود که گرم‌ترین نقاط خانه‌ها، نزدیک به پنجره است و همچنین روبروی در ورودی یا پنجره، مکان مناسبی برای نصب پنل داخلی کولر گازی نیست.

  • دسترسی به کولر گازی هنگام تعمیر باید آسان باشد

اگرچه در راهنمای استفاده کولرگازی راهکارهایی ارائه شده است که شما با رعایت آن، کمتر سروکارتان با تعمیرکار باشد ولی ممکن است مواقعی پیش آید که تغییرات جوی، خراب شدن قطعات و… تعمیرکار را فرا بخواند. آن وقت است که تعمیرکار باید دسترسی آسان به کولر گازی و تجهیزات آن داشته باشد و با ایمنی کامل و راحت نسبت به تعمیر کولر شما اقدام کند.

اگر اطراف پنل داخلی و خارجی کولر گازی، فضای کافی وجود نداشته باشد، تعمیرکار نمی‌تواند کار خود را به درستی انجام دهد و در مواقعی حتی ممکن است جان او به خطر بیافتد.

  • ارتفاعی مناسب برای نصب کولر کازی در نظر بگیرید

همه‌ی ما این را می‌دانیم که هوای سرد، پایین می‌رود و هوای گرم رو به بالا حرکت می‌کند. برای همین اگر کولر گازی با رعایت حداقل یک و نیم متر از کف نصب گردد، عملکرد خنک‌کنندگی را به درستی انجام می‌دهد. اگر کولر گازی را خیلی پایین نصب کنید، آنگاه فقط قسمت پایینی آن خنک می‌شود و شما مجبور هستید با صرف هزینه‌های مجدد، مکان نصب را تغییر دهید.

علاوه بر ارتفاع، فضای کافی برای نصب داکت و لوله‌ها را در نظر بگیرید. رعایت فاصله‌ی حداقل ۴۰ تا ۵۰ سانتی پنل داخلی از سقف را فراموش نکنید.

  • مکان نصب کولر گازی را تراز کنید

کولر گازی باید به چند دلیل در سطحی کاملا تراز نصب شود تا:

  1. آب تقطیر شده تخلیه شود؛
  2. قسمت‌های مختلف کولر چکه نکند؛
  3. گاز مبرد در کویل کولر گازی توزیع شود؛
  4. پرتاب باد و توزیع هوا به درستی انجام شود.
  • روبروی پنل داخلی کولر گازی، را شلوغ نکنید

با قرار دادن لوازم و اشیا روبروی پنل داخلی کولر گازی، امکان گردش هوا را مسدود کرده‌اید؛ آنگاه اتاق شما خنک نمی‌شود، مصرف برق شما بسیار بالا خواهد رفت، عمر دستگاه شما کم خواهد شد و مجبور به مراجعه به تعمیرکار خواهید شد.

کنترل‌های کولرهای مدل‌های مختلف معمولا شبیه هم هستند.

کنترل‌های کولرهای مدل‌های مختلف معمولا شبیه هم هستند.

راهنمای استفاده کنترل کولر گازی

قابلیت‌های کولرهای گازی در برندهای مختلف تا حد زیادی شبیه به هم است و به منظور فعال کردن آن‌ها، شناخت صحیح عملکرد و فشردن دکمه موجب می‌شود آن قابلیت فعال شود. راهنمای استفاده کولر گازی با راهنمایی در این زمینه به شما کمک می‌کند دکمه‌های مختلف روی کنترل کولر گازی را بشناسید.

  • دکمه‌ی روشن/ خاموش (Start/ Stop)

مانند تمامی دستگاه‌ها، این دکمه برای روشن و خاموش شدن کولر گازی است. خوب است بدانید دستگاه براساس تنظیماتی روشن خواهد شد که آخرین بار پیش از خاموش شدن دستگاه به آن داده‌اید.

  • دکمه‌ی Mode

زمانی‌که این دکمه را فشار دهید می‌توانید ۴ حالت اصلی شامل Fan، Cool، Dry و Heat را برای دستگاه خود فعال کنید.

  • دکمه‌ی Fan: صرفا برای جابه‌جایی هوا به کار می‌رود؛ در این حالت موتور دستگاه خاموش است و فن، هوا را جابه‌جا و تهویه می‌کند و سرما و گرما ایجاد نمی‌شود.
  • دکمه‌ی Cool: عملکرد سرمایش را فعال می‌کند و مخصوص فصل گرما است.
  • دکمه‌ی Dry: رطوبت را در هوای شرجی جذب می‌کند.
  • دکمه‌ی Heat: عملکرد گرمایشی کولر گازی را فعال می‌کند.

 

  • دکمه‌ی Temp

درجه‌ی حرارت اتاق به وسیله‌ی فشردن این دکمه تعیین می‌شود.

  • دکمه‌ی Indoor Fan Speed Selector یا انتخاب سرعت فن

فشردن این دکمه باعث تنظیم سرعت فن در چهار حالت کم، متوسط، زیاد و نامنظم خواهد شد.

  • دکمه‌ی Turbo یا Jet Cool

عملکرد این دکمه برای زمانی است که شما نیاز دارید فورا محیط را خنک کنید.

  • دکمه‌ی Swing

با فشردن این دکمه می‌توانید حالت شناور را برای پره‌های تعیین سمت باد، فعال کنید طوری که پره‌ها به صورت نامنظم به صورت دورانی به بالا، پایین، چپ و راست حرکت کنند. این عملکرد در برخی از برندهای کولر گازی به صورت خودکار انجام می‌شود.

  • دکمه‌ی روشن/ خاموش تایمر (On/Off Timer)

با فشردن این دکمه، کولر گازی را در حالت تایمر قرار دهید.

  • دکمه‌ی تنظیم تایمر (Time Setting)

با فشردن این دکمه، روشن و خاموش شدن کولر گازی را زمانبندی کنید.

  • دکمه‌ی خاموش شدن خودکار (Sleep Mode Auto)

از این دکمه زمانی استفاده کنید که در خانه یا محل کار نیستید یا می‌خواهید بخوابید.

  • دکمه‌ی جریان هوا (Air Circulation Button)

با فشردن این دکمه، هوا بدون ایجاد سرما یا گرما، جریان دارد.

  • دکمه‌ی کنترل درجه حرارت اتاق (Room Temperature checking)

دمای فعلی اتاق را با استفاده از این دکمه متوجه می‌شوید.

  • دکمه‌ی روشن و خاموش کردن فیلتر پلاسما (Plasma)

با فشردن این دکمه، هوا را تصفیه و از ورود باکتری‌ها، ویروس‌ها و… به محیط جلوگیری کنید.

  • دکمه‌ی کنترل جهت وزش افقی (Horizontal Air Flow Direction Control)

با فشردن این دکمه، جهت وزش باد را کنترل کنید.

  • دکمه‌ی ریست (Reset)

با فشردن و نگه داشتن این دکمه به مدت سه ثانیه، کولر گازی شما خاموش و مجددا راه‌اندازی می‌شود.

راهنمای استفاده کنترل کولر گازی برای اکثر کولرها قابل استفاده است. مابقی قابلیت‌های خاص برند کولر گازی خود را در دفترچه راهنمای کولر گازی خود بخوانید

برای فعال کردن قفل کودک، کلید مثبت و منفی را همزمان فشار دهید و چند ثانیه نگه دارید.

راهنمای تمیز کردن پنل داخلی و خارجی کولر گازی

هر فردی که اقدام به خرید دستگاهی برای رفاه خود و خانواده‌اش می‌کند، به دنبال آن است که سال‌ها بتواند از آن استفاده کند و آن دستگاه، دردسری برای او ایجاد نکند. طولانی شدن عمر هر دستگاه مستلزم رعایت نکاتی است و کولر گازی هم از این قاعده مستثنی نیست. همچنین مصرف برق هم یکی از موضوعات بسیار مهم برای کاربران کولر گازی است.

از این رو در راهنمای استفاده کولر گازی به شما توصیه می‌کنیم به صورت دوره‌ای کنداستور و پنل داخلی کولر گازی را بشویید. یادتان نرود شستن این قطعات، حساسیت بالایی دارد و پیشنهاد می‌شود از کمک افرادی بهره‌مند شوید که در انجام این کار تخصص دارند.

  • پنل داخلی کولر گازی را بشویید

خیلی مهم است که هنگام شست‌شوی پنل داخلی، برق آن را قطع کنید. اگر نحوه‌ی باز کردن پنل کولر اسپلیت را بلد هستید، اقدام به باز کردن آن کنید، در غیر این صورت از تعمیرکار متخصص کمک بگیرید.

  • فیلتر کولر گازی را بشویید

درپوش جلوی پنل را باز کنید و فیلترها را بیرون آورید. اگر فیلترها به دلیل آلودگی و یا مصرف طولانی‌مدت، استحکام خود را از دست داده‌اند و مسدود شده‌اند، نسبت به تعویض آن اقدام کنید. اگر بافت فیلترها، منسجم است، نیازی به تعویض نیست و می‌توانید با آب و کمی مواد شوینده یا اسپری پاک کننده، فیلترها را تمیز و چربی‌زدایی کنید. مواد شوینده غیر اسیدی را روی فیلترها بریزید، ۳۰ دقیقه صبر کنید و سپس آن را با آب بشویید.

  • پنل داخلی کولر گازی را با کاور بشویید

کاورهای شست‌وشوی کولر گازی در بازار عرضه می‌شود که شما می‌توانید آن را خریداری کنید و به پنل اپراتور خود متصل کنید. این کاور به شما کمک می‌کند به راحتی و بدون نیاز به باز کردن پنل داخلی، عمل شست‌وشو را انجام دهید. کاور بایستی کاملا پنل را بپوشاند و به دیوار بچسبد تا دیوار خیس نشود.

خیلی حواستان باشد که قطره‌ای آب به سیستم برق داخل اپراتور نریزد. سیستم برق را با استفاده از پلاستیک و چسب بپوشانید. بعد از آن، با استفاده از بخارشوی یا آبپاش، چربی‌ها و جرم‌ها را از روی اپراتور پاک کنید.

اگر امکان آسیب رسیدن به دستگاه شما وجود دارد، پنل را جدا و اقدام به شست‌وشو کنید و در صورت نیاز از افراد مجرب برای انجام این کار کمک بگیرید.

  • فن کویل کولر گازی را بشویید

یک از اجزای مهم کولر گازی که تمیز بودن آن تاثیر زیادی بر روی عملکرد خنک‌کنندگی آن دارد، فن کویل است.

کمی آب یا اسپری شیشه‌شوی را روی فن کویل‌ بریزید. ۶۰ دقیقه زمان لازم است تا آلودگی‌ها خیس بخورد. حالا وقت آن است با یک برس، چربی‌زدایی و غبارزدایی کنید. دستگاه بخارشوی در این مرحله از تمیز کردن کولر گازی، کمک بزرگی به شما خواهد کرد. حواستان باشد حساسیت شست‌وشوی فن کویل به دلیل ظریف بودن پره‌های آن، بالا است؛ مراقب باشید به پره‌ها آسیب نرسانید.

  • مسیر خروجی آب کولر گازی را بررسی کنید

ناودانی کولر یا مسیر خروجی آب بایستی به دقت بررسی گردد زیرا در اثر مسدود شدن آن، تجمع آب به کولر شما آسیب می‌رساند. شما تنها امکان بررسی خروجی مسیر آب را دارید و برای بررسی گرفتگی مربوط به مسیر لوله باید از تعمیرکاران مجرب کمک بگیرید.

راهنمای استفاده کولر گازی به شما توصیه می‌کند در صورتی که بوی نامطبوعی را هنگام تمیز کردن و شست‌وشوی کولر گازی احساس کردید، سریعا با مراکز مجاز تعمیرات کولر گازی تماس بگیرید و درخواست کمک کنید زیرا ممکن است نشتی گاز، سلامتی شما را به خطر اندازد.

  • پنل خارجی کولر گازی را بشویید

شست‌وشوی پنل خارجی (کنداستور) راحت‌تر از پنل داخلی انجام می‌شود. راهنمای استفاده کولر گازی، در چند گام به شما خواهد گفت چگونه این کار را انجام دهید.

گام اول: فین‌ها را بشویید

فین‌ها در قسمت بالایی کنداستور وجود دارد و برای شست‌وشوی آن‌ها باید درهای بالایی کنداستور را باز کنید و فین‌ها را بشویید. شلنگ، کارواش خانگی و بخارشوی، از جمله تجهیزاتی است که با استفاده از آن می‌توانید قسمت‌های کویل را با فشار آب بشویید. مراقب تغییر شکل فین‌ها باشید زیرا در صورت آسیب دیدن فین‌ها، جریان هوا مختل می‌شود.

گام دوم: جعبه‌ی برق پنل را تمیز کنید

گرد و غبار را از روی جعبه‌ی برق پنل پاک کنید. در نظر داشته باشید، لرزش دستگاه گاهی اوقات منجر به شل شدن پیچ‌ها می‌شود، پیچ‌ها را بررسی و در جای خود محکم کنید.

گام سوم: پنل خارجی را کنترل کنید

پس از آنکه شست‌وشوی پنل خارجی انجام شد، رسوبات و گرفتگی‌ها را از داخل لوله‌ها پاک کنید. حتما اتصالات و کابل‌ها را بررسی کنید. مراقب باشید شکستگی، ترک، قطعی یا نشتی در آن‌ها ایجاد نشده باشد.

پس از انجام شست‌وشو، زمان دو ساعته را برای خشک شدن تمامی قطعات در نظر بگیرید و پس از گذشتن زمان، کولر را روشن کنید.

هشدار بسیار مهم راهنمای استفاده کولر گازی به شما این است که هیچگاه شخصا اقدام به جابه‌جایی کولر گازی نکنید زیرا نشتی‌های گاز، حاصل از جابه‌جایی‌های غیراستانداردی است که خطرات مالی و جانی را به دنبال دارد. اگر حین شست‌وشو، مشکلی برای دستگاه شما پیش آمد، از تعمیرکاران متخصص کمک بگیرید.

راهنمای استفاده کولرگازی به شما توصیه می‌کند که فیلترها را به فواصل منظم بشویید.

راهنمای استفاده کولرگازی به شما توصیه می‌کند که فیلترها را به فواصل منظم بشویید.

عیب یابی کولر گازی

هنگام استفاده از کولر گازی ممکن است با اشکالاتی در عملکرد دستگاه مواجه شوید. راهنمای استفاده کولر گازی به علت و راهکار آن اشاره کرده است.

اشکال: آب دادن کولر گازی
شرح مشکل: نشت آب از دستگاه، سرریز شدن آب از پنل داخلی
علت  راه‌حل
  • مسدود شدن لوله‌ی خروجی آب (ناودانی)
  • بلند کردن پنل داخلی کولر با احتیاط و با زاویه‌ی ۷۰ درجه یا باز کردن قاب پنل داخلی و تخلیه‌ی لوله‌ی خروجی
  • مسدود شدن فیلترهای کولر گازی یا کثیف شدن آن‌ها
  • تمیز کردن فیلترها
  • تعویض فیلترها
  • نصب نادرست لوله‌ی تخلیه‌ی آب
  • قراردادن لوله‌ی تخلیه‌ی آب درون سطل باعث می‌شود پس از پر شدن سطل، آب مجدد به داخل کولر برگردد و باعث آبریزش کولر شود.
  • تاخوردگی لوله‌ی تخلیه
  • شیب نادرست لوله‌ی تخلیه
  • بررسی نحوه‌ی جایگذاری لوله‌ی تخلیه و رفع گرفتگی
  • عایق نبودن لوله‌ی کولر گازی
  • عایق‌بندی کامل لوله‌ها به خصوص لوله‌ی برگشت یا لوله‌ی گاز
  • کاهش گاز مبرد کولر گازی، یخ‌زدگی پنل و فین، آبریزش آب کولر پس از خاموش شدن کولر
  • بررسی نشت گاز
  • شارژ به موقع گاز مبرد کولر گازی
  • خراب شدن پمپ تخلیه‌ی آب کولر گازی
  • تمیز کردن مرتب پمپ برای جلوگیری از جمع شدن گرد و غبار
  • بررسی پمپ و تعویض آن در صورت نیاز
  • یخ زدن سیم‌پیچ‌ها
  • کمک گرفتن از تعمیرکار متخصص
  • عملکرد نادرست فرآیند تخلیه‌ی آب
  • بررسی مسیر چرخه‌ی خروج آب با کمک گرفتن از تعمیرکار متخصص
  • تعبیه لوله‌ی جدا مخصوص کولر گازی با استفاده از لوله‌کشی توکار یا لوله‌ی مرکزی تخلیه‌ی آب

 

اشکال: یخ زدن کولر گازی
شرح مشکل: یخ زدگی در برخی قطعات مانند کنداستور و لوله‌های متصل‌کننده‌ی پنل داخلی و خارجی و اپراتور.
علت راه‌حل
  • کاهش یا نشت گاز در کولر
  • مسدود شدن لوله‌های کولر گازی
  • روشن بودن مداوم کمپرسور
  • خرابی فن داخلی اپراتور
  • توجه به شارژ به موقع کولر گازی
  • سرویس دوره‌ای کولر گازی
  • تعویض فن داخلی اپراتور در صورت نیاز
  • روی حالت فن قرار دادن کولر هنگامی که هوای بیرون سرد است
  • تعویض فیلتر هوای کولر گازی
  • تمیز کردن کویل اپراتور کولر گازی
  • بررسی جریان هوای داخل کولر گازی

 

اشکال: داغ شدن کمپرسور
شرح مشکل: کولر گازی، محیط را به اندازه‌ی کافی خنک نمی‌کند یا کولر گازی روشن و در حال خنک کردن است ولی ناگهان خاموش می‌شود. ممکن است فن کولر در پنل بیرونی کار کند، اما کمپرسور کار نکند.
علت راه‌حل
  • کثیف شدن فیلترهای کولر گازی
  • کثیف شدن سیم‌پیچی کنداستور یا یخ‌زدگی کنداستور
  • کاهش گاز مبرد
  • ولتاژ نامناسب
  • عایق نبودن کولر گازی
  • از کار افتادن فن کولر گازی
  • تمیز کردن فیلترهای کولر گازی به صورت دوره‌ای
  • تمیز کردن و سرویس دوره‌ای کنداستور به صورت دوره‌ای
  • توجه به شارژ به موقع کولر گازی
  • اتصال کولر گازی به محافظ برق با کیفیت
  • عایق‌بندی صحیح پنل خارجی کولر گازی
  • سرویس دوره‌ای و بررسی عملکرد صحیح قطعات
اشکال: صدای کولر گازی
شرح مشکل: شنیدن صداهای ناگهانی در کولر گازی، به صدا افتادن کولر گازی، شنیدن صدای کوبیده شدن در کولر گازی.
علت راه‌حل
  • وجود جسم خارجی در کنداستور
  • تراز نبودن کولر گازی
  • صدای تق تق کولر گازی به دلیل محکم نبودن قاب جلوی کولر
  • قطعات کولر گازی، محکم و به درستی در جای خود قرار نگرفته‌اند یا کثیف هستند.
  • صدای کمپرسور
  • با چراغ قوه درون پنل را به خوبی نگاه کنید تا مطمئن شوید جسم خارجی مانند پرندگان در آن نباشد.
  • برای تراز کردن کولر گازی از تعمیرکار متخصص کمک بگیرید.
  • بدون آنکه به در کولر فشار آورید، قاب جلویی را باز کنید و مجدد ببندید.
  • سرویس و تعمیر کردن دوره‌ای کولر گازی
  • حتما از تعمیرکار متخصص برای بررسی کمپرسور و سیم‌پیچی‌های آن کمک بگیرید.
اشکال: بوی نامطبوع کولر گازی
شرح مشکل: پیچیدن بوی نامطبوع درون محیط مانند بوی نامطبوع پا و جوراب، اگزوز یا روغن سوخته، دود سیگار و…
علت راه‌حل
  • راکد شدن آب در لوله‌ها
  • کویل‌های کثیف
  • مسدود شدن مخزن آب
  • نشت روغن
  • انباشته شدن دود سیگار درون فیلتر
  • گرم شدن بیش از حد کولر گازی یا ذوب شدن قطعات پلاستیکی
  • سوختگی فن موتور
  • جرم‌زدایی فیلترها به صورت منظم و دوره‌ای
  • کمک گرفتن از تعمیرکاران متخصص
  • تعویض سالانه‌ی فیلترهای کولر گازی
  • تمیز کردن لوله کندانس و تشت تخلیه
اشکال: خاموش شدن کولر گازی
شرح مشکل: کولر گازی هنگام کار کردن ناگهان خاموش می‌شود.
علت راه‌حل
  • اتصالات برق
  • مشکل در کابل‌کشی برق
  • مشکلات برقی در کولر گازی
  • خراب بودن برد کولر
  • قطع شدن سیم‌کشی‌های داخلی کولر گازی
  • اشکال در ترموستات کولر گازی
  • خراب شدن رله اورلود
  • بررسی درستی تمامی اتصالات
  • کمک گرفتن از تعمیرکاران متخصص
  • جرم زدایی و پاک کردن گرد و غبار از روی قطعات
  • سرویس به موقع و دوره‌ای کولر گازی
عیب‌یابی و تعمیرات را به متخصصان و تعمیرکاران مجاز بسپارید.

عیب‌یابی و تعمیرات را به متخصصان و تعمیرکاران مجاز بسپارید.

نکات ایمنی راهنمای استفاده کولر گازی

آتش‌سوزی‌های ناشی از کارکرد نادرست کولرهای گازی، خانه‌های زیادی را در کل جهان درگیر کرده و خساراتی را به آن‌ها وارد ساخته است. در سال ۲۰۱۵، حدود ۸۷۰۰ آتش‌سوزی کولرهای گازی گزارش شده است.

به طور معمول، آتش سوزی کولر به دلیل نقص مکانیکی یا الکتریکی رخ می‌دهد. حدود یک سوم آتش سوزی‌های دستگاه‌های کولر گازی با احتراق سیم یا عایق کابل آغاز شده است.

۳ دلیل اصلی آتش سوزی کولرگازی عبارت‌اند از:

  • استفاده‌ی بیش از حد که باعث جمع شدن گرما می‌شود؛
  • عدم نگهداری حرفه‌ای و نامناسب کولر گازی؛
  • سیم کشی برق ضعیف و مسائل الکتریکی.

خوشبختانه با نگهداری مناسب می‌توان از آتش‌سوزی کولر گازی جلوگیری کرد. راهنمای استفاده کولر گازی توصیه می‌کند:

  • همیشه از تکنسین واجد شرایط و نمایندگی‌های مجاز برای نصب و سرویس هرگونه تجهیزات سرمایشی، گرمایشی و تهویه‌ی مطبوع کمک بگیرید. هیچگاه سراغ تعمیرکاران غیرمجاز نروید.
  • از قطعات و تجهیزات کولر گازی خود اطمینان حاصل کنید و از شرکت‌های معتبر و استاندارد خرید کنید.
  • هیچگونه شیئی را در مجاورت کولر گازی قرار ندهید.
  • به کودکان بیاموزید از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی فاصله بگیرند.
  • برنامه‌ی نظافت و سرویس دوره‌ای را به صورت سالیانه با کمک گرفتن از تکنسین‌های آموزش دیده و با مهارت اجرا کنید. تکنسین‌های حرفه‌ای قادر به تشخیص مشکلات الکتریکی، نشت مونوکسیدکربن و… هستند.
  • فیلترها را به صورت دوره‌ای تمیز کنید و نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
  • به طور دوره‌ای سیم‌ها را از نظر آسیب، شکستگی، شل شدن اتصالات و خرابی دوشاخه بررسی کنید. در صورت مشاهده‌ی خسارت، دستگاه را خاموش، از برق جدا و تجهیزات آسیب‌دیده را تعویض کنید.
  • هرگز به تنهایی اقدام به نصب کولر گازی نکنید.

راهنمای استفاده کولر گازی در پایان توصیه می‌کند هنگام نصب، نظافت و سرویس دوره‌ای کولر گازی، دستورالعمل‌ها را به دقت دنبال کنید.

هدف از نگارش راهنمای استفاده کولر گازی این بود که شما بتوانید با آرامش خاطر از کاربردی‌ترین وسیله‌ی خانه‌ یا محل کار خود استفاده کنید. امید داریم این راهنما تا حد زیادی به شما کمک کند تا دستگاهی با بهترین عملکرد و طول عمر بالا داشته باشید.

منبع +++

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *