امروز:۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
راهنمای استفاده فلاسک

راهنمای استفاده فلاسک: آموزش استفاده درست از فلاسک برای یک عمر استفاده!

خوردن یک نوشیدنی یا چای لب‌سوز در هوای سرد کوهستانی یا یک نوشیدنی سرد و خنک در هوای گرم کویری زمانی‌که در سفر، گردش یا محل کار هستید تجربه لذت‌بخشی است که با به همراه داشتن یک فلاسک‌ می‌توانید آن را رقم بزنید. فلاسک به عنوان یک وسیله پرکاربرد و ضروری در سفر، کوهنوردی، گردش و حتی محل کار شناخته می‌شود تا نوشیدنی یا غذایتان را بدون معطلی با همان طعم و حرارت اولیه نوش جان کنید. البته، باید بدانید که چگونه و چطور از فلاسک‌تان استفاده کنید تا دمای نوشیدنی یا غذا را برای مدت بیشتری نگه دارد و دوام بیشتری هم داشته باشد. پس اگر تجربه استفاده از فلاسک را ندارید، لازم است که راهنمای استفاده فلاسک را مطالعه کنید.

راهنمای استفاده فلاسک

فلاسک‌ها ظروفی هستند که دمای غذاها و نوشیدنی‌های سرد و گرم را برای مدت زمان طولانی ثابت نگه می‌دارند. کار اصلی این ظروف، جلوگیری از انتقال یافتن دما از داخل به خارج از فلاسک یا بالعکس می‌باشد. فلاسک‌ها دارای دیواره‌ دو جداره هستند که یکی درون دیگری جای گرفته و فضای خالی میان دیواره ‌داخلی و بیرونی، از هوا خالی شده یا با گاز مخصوصی پر شده است که مانع از جریان گرفتن هوا می‌شود.

جنس این دیواره که همانند عایق عمل می‌کند، شیشه‌ای یا استیل است و حرارت نمی‌تواند در آن جریان پیدا کند. قسمت داخلی دیواره یا مخزن هم با آب نقره پوشانده شده است که از تابش گرما و سرما به داخل ظرف جلوگیری کند.

قسمت بیرونی دیواره با پوشش خارجی بدنه فلاسک نگهداری می‌شود. جنس بدنه بیرونی فلاسک می‌تواند از پلاستیک یا فلز باشد. بنابراین وجود همه این قسمت‌ها در کنارهم سبب می‌شود تا فلاسک دمای غذاها و مایعات سرد و گرم را بدون تاثیر از دمای محیط برای ساعت‌های طولانی حفظ کند.

در راهنمای استفاده فلاسک نحوه نگهداری و افزایش طول عمر این وسیله را خواهیم گفت.

در راهنمای استفاده فلاسک نحوه نگهداری و افزایش طول عمر این وسیله را خواهیم گفت.

معرفی انواع فلاسک در در راهنمای استفاده فلاسک

معرفی انواع فلاسک از نظر کاربردی

فلاسک‌ها از لحاظ کاربردی انواع مختلفی دارند.

  • فلاسک‌ نوشیدنی تک نفره

این فلاسک‌ها معمولا با گنجایش نیم لیتری تا یک لیتری و در اندازه‌های کوچک (۵/۰ لیتر)، متوسط (۷/۰ لیتر) و بزرگ (۱ لیتر) به شکل استوانه‌ای تولید می‌شوند و دارای مدل‌های دسته‌دار یا بدون دسته هستند. از این فلاسک‌ها، هم برای نوشیدنی‌های گرم و هم نوشیدنی‌های خنک استفاده می‌شود.

اغلب کسانی که برای محل کار، پیاده‌روی، صخره‌نوردی، کوهنوردی و حتی سفرهای کوچک تک نفره نیاز به فلاسک دارند، از این مدل استقبال می‌کنند. با داشتن یک فلاسک‌ نوشیدنی می‌توانید یک کافی‌شاپ کوچک را با خود به همراه داشته باشید.

  • فلاسک‌ چای دسته‌دار یا فلاسک خانواده

این فلاسک‌ها معمولا در ظرفیت‌های یک لیتری تا سه لیتری ساخته می‌شوند. این فلاسک‌ها از نظر اندازه در سایزهای کوچک (۱ لیتر)، متوسط (۵/۱ تا ۲ لیتر) و بزرگ (۵/۲ تا ۳ لیتر) تولید می‌شوند. در واقع این فلاسک‌ها، مناسب پذیرایی چند نفره است و برای سفرهای خانوادگی یا پیک‌نیک‌های دسته‌جمعی استفاده می‌شود و دارای دو مدل تکی و دوقلو هستند.

مدل‌های دوقلو، فلاسک‌های چندمنظوره محسوب می‌شوند؛ چون می‌توانید به‌طور همزمان برای دو نوشیدنی متفاوت از آن‌ها استفاده کنید. مدل‌های تکی هم برای استفاده یک نوشیدنی‌ است و می‌تواند ظرفیتی به اندازه مدل‌های دوقلو داشته باشد.

قیمت و خرید آبمیوه گیری چندکاره ادمیلسون

قیمت و خرید آبمیوه گیری چندکاره ادمیلسون

  • فلاسک‌ مسافرتی

این فلاسک‌ها سبک و مناسب سفر هستند، مدت زمان بیشتری مایعات گرم را در خود نگه ‌می‌دارند و درب آن‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده که در صورت افتادن یا کج شدن، مانع از چکه‌کردن محتویات فلاسک می‌شود. درب‌ فلاسک‌های مسافرتی اغلب چندمنظوره است و به‌عنوان یک لیوان می‌شود از آن استفاده کرد.

فلاسک‌های مسافرتی همچنین کیف یا کاور مخصوص دارند تا در هنگام سفر بتوانید آن را به کوله‌پشتی یا شانه خود آویزان کنید. فلاسک‌های مسافرتی هم می‌تواند تک نفره و هم مناسب خانواده باشد.

  • فلاسک غذا

از این فلاسک‌ها به‌منظور گرم نگه‌داشتن غذا از آن‌ها استفاده می‌شود و در مقایسه با فلاسک‌های نوشیدنی دهانه بزرگی دارند. فلاسک‌های غذا بهترین گزینه برای محل کار، گردش‌های کوتاه و نگهداری غذای کودکان هستند.

مخصوصا اگر درب آن‌ها چند منظوره باشد تا به عنوان یک کاسه یا سوپ‌خوری از آن استفاده شود. این فلاسک‌ها معمولا تا هشت ساعت قابلیت نگهداری غذا را داشته و اغلب آن‌ها برای نگهداری غذای سرد نیز کاربرد دارند.

انواع فلاسک از نظر جنس بدنه

فلاسک‌ها از لحاظ جنس بدنه اغلب دو گونه هستند. فلاسک‌های بدنه پلاستیک و فلاسک‌های بدنه استیل.

فلاسک‌های بدنه پلاستیک از جنس پلاستیک‌های فشرده هستند و به‌ دلیل سبک بودن و حمل راحت‌تر بیشتر مورد استفاده قرار می‌‌گیرند و مناسب گردش و تفریح‌های کوتاه است.

فلاسک‌های بدنه استیل، اغلب ضدزنگ ساخته شده‌اند و از محصولات پرطرفدار محسوب می‌شوند و مناسب مکان‌ها و مناطق مرطوب هستند.

زیرا ظاهر جذاب‌تر و درخشان‌تری دارند، تمیز کردن آن‌ها آسان است، دچار زنگ‌زدگی ناشی از رطوبت نمی‌شوند، در مقایسه با بدنه‌های پلاستیکی بادوام‌تر هستند، گرما و سرمای درون فلاسک را بیشتر حفاظت می‌کنند و مقاومت بیشتری هم در برابر شوک حرارتی دارند. البته در هر دو نوع فلاسک جنس بدنه باید آنقدر محکم و مقاوم باشد که از مخزن داخلی فلاسک هم محافظت کند.

انواع فلاسک از لحاظ مخزن داخلی

فلاسک‌ها از لحاظ مخزن داخلی، هم دو نوع هستند: فلاسک‌های مخزن شیشه‌ای و فلاسک‌های مخزن استیل.

فلاسک‌های مخزن شیشه‌ای راحت تمیز می‌شوند، بوی مایعات را به خود جذب نمی‌کنند و می‌توانید از آن‌ها علاوه بر چای و قهوه، برای دمنوش هم استفاده کنید. در مقایسه با مخزن‌های استیل سبک‌تر هستند و مدت زمان بیشتری دمای مایعات را حفظ می‌کنند.

البته احتمال شکسته شدن یا ترک برداشتن آن‌ها براثر تغییرات ناگهانی دما یا ضربه هم هست و نسبت به فلاسک‌های مخزن استیل، نیاز به مراقبت بیشتری دارند.

فلاسک‌ مخزن استیل از استیل ضدزنگ ساخته شده که باعث مقاومت و دوام بالای آن در برابر تغییرات ناگهانی دما، رطوبت و ضربه می‌شود. با این وجود، اگر ضربه شدیدی به آن وارد شود، خاصیت عایق بودن آن از بین رفته و گاز داخل جداره آن خارج می‌شود. فلاسک‌های مخزن‌ استیل بیشتر مناسب کسانی است که در مناطق مرطوب یا کوهستانی سفر می‌کنند و فلاسک در معرض تغییرات ناگهانی دما قرار دارد.

انواع فلاسک از لحاظر نوع خروجی

فلاسک‌های نوشیدنی، از لحاظ نوع خروجی مایعات هم با هم متفاوت هستند. نوع خروجی، باید به‌گونه‌ای باشد که از گرما و سرمای داخل مخزن حفاظت کند، به‌ راحتی باز و بسته شود و از چکه‌کردن مایعات داخل مخزن هم جلوگیری نماید.

درب فلاسک‌ها معمولا از این لحاظ به سه مدل ضامنی، فشاری و پیچی تقسیم‌بندی می‌شوند که مدل‌های پیچی بهترین آن‌ها است؛ چون مدت‌زمان بیشتری مایعات را گرم نگه می‌دارد، در اثر فشار یا ضربه آسیب کمتری می‌بیند و دوام بیشتری نسبت به مدل‌های دیگر دارد.

درب فلاسک‌ها معمولا به سه مدل ضامنی، فشاری و پیچی تقسیم‌بندی می‌شوند.

درب فلاسک‌ها معمولا به سه مدل ضامنی، فشاری و پیچی تقسیم‌بندی می‌شوند.

راهنمای استفاده فلاسک قبل از اولین استفاده

فلاسک‌هایی که معمولا از برندهای معتبر و شناخته شده خریداری می‌شوند، جعبه دارند و داخل جعبه یک بروشور یا برگه راهنمای استفاده فلاسک وجود دارد و گاهی هم روی جعبه محصول، طریقه استفاده درج شده است.

می‌بایست قبل از استفاده و راه‌اندازی فلاسک آن را بخوانید تا با مشخصات و ویژگی‌های محصول خریداری شده آشنا شوید و بدانید که از فلاسک‌تان چگونه محافظت کنید تا دچار مشکل نشود.

همچنین اگر کارت ضمانت‌نامه هم دارد، آن را مشاهده کنید که چه مواردی شامل ضمانت محصول می‌شود و چه مواردی را شامل نمی‌شود. ضمانت‌نامه محصول معمولا یا داخل جعبه محصول است یا از طریق نمایندگی محصول هنگام خرید به شما تحویل داده می‌شود.

راهنمای قدم به قدم برای هر بار استفاده از فلاسک

  • قدم اول

هر بار که می‌خواهید از فلاسک‌، برای حفظ دمای گرم استفاده کنید، ابتدا کمی آب جوش داخل آن بریزید، چند دقیقه صبر کنید و سپس آب را تخلیه کنید. این کار سبب می‌شود تا مخزن داخلی فلاسک گرم شده و نوشیدنی یا غذای شما را مدت زمان بیشتری گرم نگه دارد. البته این کار را برای حفظ دمای سرد هم می‌توانید انجام دهید با این تفاوت که داخل فلاسک، آب سرد بریزید.

  • قدم دوم

بعد از اینکه مخزن فلاسک را با آب جوش گرم کردید، زمان ریختن نوشیدنی یا غذای شما داخل فلاسک است. به خاطر داشته باشید که هنگام ریختن نوشیدنی یا غذا داخل آن، قسمت بالایی فلاسک که درب آن بسته می‌شود سرخالی باشد؛ به این علت که هنگام سر پر کردن فلاسک، درب آن به‌خوبی بسته نمی‌شود یا مواد اضافی به بیرون می‌ریزد.

  • قدم سوم

بعد از پر کردن فلاسک، درب آن را محکم ببندید و مطمئن شوید که درب فلاسک کاملا بسته شده است تا از چکه کردن و انتقال حرارت جلوگیری کنید. در این مرحله، اگر درب فلاسک نوشیدنی شما فشاری است، لازم است که یک کار دیگر هم جهت اطمینان انجام دهید.

اینکه درب فلاسک را یکبار فشار داده تا هوای داخل فلاسک خارج شود و سپس کمی به سمت پایین بگیرید تا نوشیدنی اضافی هم که در دهانه خروجی جمع شده تخلیه شود.

راهنمای استفاده فلاسک پیشنهاد می‌کند که اگر قرار است مدت زمان زیادی چای را داخل آن نگه دارید، بهتر است چای یا لیپتون چای را داخل فلاسک دم نکنید؛ بلکه آب جوش را داخل فلاسک نگه داشته و چای لیپتون را داخل لیوان قرار دهید. در این‌صورت چای شما رنگ و بوی ماندگی نمی‌گیرد.

  • قدم چهارم

زمانی‌که می‌خواهید فلاسک آماده شده را به مقصد گردش، سفر یا محل کار حمل کنید، حتما آن را در یک پوشش یا محافظ ضدضربه و در محل مناسبی قرار دهید. چون ضربه شدید و سقوط به فلاسک‌‌تان آسیب می‌رساند.

یعنی اگر فلاسک دارای مخزن شیشه‌ای باشد، دچار شکستگی و ترک می‌شود و اگر هم دارای مخزن استیلی باشد، گاز مخصوص داخل جداره آن خارج شده و در هر دو حالت فلاسک قابلیت خودش را از دست می‌دهد. بنابراین، هنگام جابه‌جایی و حمل فلاسک از جایگاه آن اطمینان حاصل کنید.

  • قدم پنجم

زمانی‌که خواستید از نوشیدنی داخل فلاسک استفاده کنید، قفل دهانه خروجی را باز کرده و سپس از خودتان و دیگران پذیرایی کنید و پس از هر بار استفاده، دهانه خروجی را قفل کرده و درب آن را محکم کنید. منظور از قفل همان درب‌های پیچی، فشاری و ضامنی است که هر کدام به روش خودش باز و بسته می‌شود.

  • قدم ششم

زمانی که دیگر نیاز به فلاسک ندارید، داخل آن را تخلیه کرده و داخل و خارج آن را بشویید. سپس به‌صورت وارونه قراردهید تا کاملا خشک شود. این کار باعث می‌شود تا بوی رطوبت و نوشیدنی قبلی، طعم نوشیدنی یا غذای بعدی را تغییر ندهد. در پایان، فلاسک را در جایی مطمئن که خطر سقوط یا ضربه وجود نداشته باشد، نگهداری کنید.

داخل و خارج فلاسک را بعد از هربار استفاده خوب بشویید.

داخل و خارج فلاسک را بعد از هربار استفاده خوب بشویید.

بایدها و نبایدهای راهنمای استفاده فلاسک

  • هنگام بستن درب فلاسک نباید فشار وارد کنید؛ چون فشار زیاد موجب هرز شدن درب آن می‌شود.
  • بعد از هربار استفاده از فلاسک، مطمئن شوید که داخل محفظه را تخلیه کرده‌اید و سپس آن را با آب گرم بشویید.
  • برای شست‌وشوی فلاسک به‌هیچ عنوان از ماشین ظرف‌شویی استفاده نکنید.
  • برای شست‌وشوی فلاسک از مواد سفید کننده یا مواد حاوی کلر استفاده نکنید.
  • هیچ‌گاه مخزن فلاسک تا انتهای لبه سرپوش پر نکنید.
  • برای نگهداری نوشیدنی‌های گازدار و اسیدی (ترش مزه) از فلاسک استفاده نکنید.
  • هرگز برای گرم شدن فلاسک غذا از مایکروویو یا اجاق گاز استفاده نکنید.
  • فلاسک را موقع استفاده در مکان ناهموار یا سراشیبی قرار دنهید.
  • اگر مدتی است که از فلاسک استفاده نکرده‌اید، برای استفاده مجدد داخل فلاسک را با آب گرم بشویید.

نحوه تمیز کردن فلاسک

یکی از نکات مهم در راهنمای استفاده فلاسک نحوه شست‌وشوی آن است. قبل از تمیز کردن داخل فلاسک، محتویات باقیمانده داخل آن باید تخلیه شود. برای این کار، کمی آب گرم داخل فلاسک ریخته و از تخلیه تفاله‌های داخل آن مطمئن شوید. سپس یکی از روش‌های زیر را انتخاب کنید و فلاسک‌تان را بشویید.

  • مقداری آب گرم را با کمی مایع ظرف‌شویی داخل فلاسک ریخته و با یک «فرچه نرمِ شیشه‌شوی» آن را شست‌و شو دهید و سپس با آب ولرم آبکشی کنید.
  • مقداری آب گرم را با کمی مایع ظرف‌شویی داخل فلاسک ریخته، یک عدد ابر ظرف‌شویی نرم را داخل فلاسک گذاشته، سپس درب فلاسک را ببندید و برای چند دقیقه آن‌ را محکم تکان دهید. سپس مواد را از داخل فلاسک تخلیه کنید و فلاسک را آبکشی کنید.
  • مقداری آب گرم را با مخلوط سرکه و جوش‌شیرین (هر کدام به اندازه ۱ قاشق چای‌خوری) داخل فلاسک ریخته، درب فلاکس را ببندید و بگذارید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه داخل فلاسک بماند و سپس با «فرچه نرم شیشه‌شوی» آن را شست‌وشو دهید و با آب گرم آبکشی کنید. مخلوط سرکه و جوش‌شیرین باعث می‌شود تا هم فلاسک شما تمیز، براق و بدون لکه شود و هم بوی نوشیدنی قبلی را از بین ببرد.

نحوه عیب‌یابی و تعمیر در راهنمای استفاده فلاسک

چنانچه بعد از پر کردن فلاسک و محکم کردن درب آن و گذشت چند ساعت قبل از باز کردن، متوجه شدید که بدنه فلاسک گرم شده است (یا بواسطه نوشیدنی سرد داخل فلاسک، سرد شده)، یعنی مخزن داخلی فلاسک یک روزنه به بیرون پیدا کرده و کارایی خود را از دست داده است. در نتیجه حرارت نوشیدنی یا غذا را به‌خوبی نگه نمی‌دارد.

در چنین شرایطی اگر فلاسک شما ضمانت‌نامه دارد، می‌توانید در صورت بروز هرگونه عیب و نقصی، آن را به نمایندگی‌های خدمات محصول برگردانید تا مشکل را بررسی کنند.

گاهی پیش می‌آید که بعد از پر کردن فلاسک، درب فلاسک چکه می‌کند و باعث هدر رفتن انرژی می‌شود. در این حالت، مشکل فلاسک به‌خاطر خرابی یکی از اجزای سرپوش است که قابل تعمیر بوده و باید آن را به نمایندگی‌های خدمات محصول برگردانید. البته خرابی درب فلاسک، به‌خصوص مدل پیچی، احتمال خیلی کمی دارد؛ مگر اینکه فلاسک شما خیلی فرسوده یا به‌درستی مراقبت نشده باشد.

اما چنانچه به دلیل پرتاب شدن و ضربه شدید مخزن آسیب ببیند، موجب از بین رفتن خلا بین دو جداره یا گاز داخل آن می‌شود و دیگر قابلیت عایق بودن را ندارد. در چنین حالتی، امکان تعمیر فلاسک وجود ندارد و قابلیت خود را از دست داده است. حتی مواقعی که مخزن‌ فلاسک‌تان شیشه‌ای بوده و امکان تعویض داشته باشد، چون خلا بین دو جداره را ندارد، نمی‌تواند مثل یک فلاسک سالم دمای نوشیدنی را نگه دارد و خیلی زود حرارت داخل فلاسک از بین می‌رود. بنابراین، همیشه هنگام استفاده از فلاسک مراقب باشید؛ چون همه فلاسک‌ها به ضربه شدید حساس هستند.

فلاسک‌ها در صورت ضربه شدید کارایی خود را از دست خواهند داد.

فلاسک‌ها در صورت ضربه شدید کارایی خود را از دست خواهند داد.

نکات ایمنی در راهنمای استفاده فلاسک

  • از گذاشتن فلاسک در کنار آتش و شعله اجاق گاز خودداری کنید.
  • در هنگام سفر یا گردش، حواستان باشد که فلاسک دچار ضربه و آسیب نشود. ضربه یا سقوط می‌تواند به فلاسک آسیب برساند.
  • فلاسک‌‌های محتوی نوشیدنی یا غذای گرم را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
  • در هنگام حمل فلاسک، از محکم بودن درب آن مطمئن باشید.
  • از گذاشتن فلاسک در یخچال و فریزر خودداری کنید.
  • هیچ‌گاه فلاسک را بدون محافظ و جعبه، داخل خودروی در حال حرکت قرار ندهید.

فلاسک یک وسیله کار راه انداز در سفر است. حتی در خانه نیز می‌توانید چای یا دمنوش‌ها را دم کنید و مدت زمان طولانی از آن‌ها بنوشید. در انتها می‌توان گفت که اگر از فلاسک‌تان به درستی نگهداری کنید و به همه آنچه که در راهنمای استفاده فلاسک گفتیم عمل می‌کنید، دیگر نگران خرابی و از کار افتادن آن نباشید؛ چون تمیز کردن و نگهداری صحیح فلاسک موجب افزایش دوام و ماندگاری آن می‌شود. ضمن اینکه از نفوذ هر گونه آلودگی و میکروب در داخل فلاسک جلوگیری می‌کند.

منبع +

راهنمای خرید فلاسک

اشتراک‌گذاری

یک نظر

  1. مجتبی پاسخ

    سلام
    من یه فلاسک استیل مسافرتی دارم که بیش از ۱۲ ساعت آب‌جوش را با دمای بالا نگه می‌داشت ولی چند روز پیش با مایع سفید کننده شستم هم بدنه و هم دربش را و بعد از اون بیشتر از ۲ ساعت آب‌جوش را گرم نگه نمیداره
    قبل از این بدنش اصلا گرم نمیشد ولی بعد از شستشو بدنه فلاسک گرم میشه

    باید چکار کنم؟؟؟

    1. فرزانه شفیعی پاسخ

      سلام دوست عزیز
      متاسفانه مواد شوینده قوی مثل انواع سفیدکننده ها آسیب خیلی زیادی به لوازم خانگی می زنند. بهترین راه برای شستشوی داخل فلاسک این هست که مقداری آب گرم در داخل فلاسک ریخته و کمی مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید و حالا یک اسکاچ نرم داخل فلاسک بیندازید، در فلاسک را بسته و آن را خوب تکان دهید تا تمیز شود.

    2. آرش پاسخ

      اگه بدنه فلاسک سرد یا گرم میشه، بستگی به نوشیدنی داخلش داره، فلاسک شما خراب شده و درست هم نمیشه.

  2. حسن پاسخ

    کاش راههای دیگری که برای بیشتر گرم ماندن آب در فلاکس بود رو هم میذاشتید. البته یک راه رو گفتید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *